måndag 10 oktober 2016

Labbrapport - Separation

Seperationsmetoder

Sila (dela vätska och bitar)
Dunsta (förånga bort vattnet och saltet blir kvar)
Destillation
Filtrera
Dekantera (hälla mot kanten)
Kromatografi (dela upp färger)

Labbrapport 

Frågeställning: Hur delar man på en blandning av sand och salt?

Hypotes: Jag skulle lösa upp saltet med vatten och sen filtrera bort sanden från vattnet med ett filter. Sen så måste vattnet avdunsta från saltet och då skulle jag koka saltvattnet. 

Material:
Två bägare
Ett filter
Vatten
Sand- och saltblandning
En tratt
Brännare
Trefot
Nät
En sked (något att röra om med)

Metod:
1. Tillsätt vattnet i bägaren med salt och sand.
2. Vik filtret och sätt det i tratten, håll tratten ovanför den andra bägaren. Häll försiktigt i blandningen.
3. Häll i sanden från tratten och filtret i den tomma bägaren.
4. Sätt nätet på trefoten och tänd brännaren. Skjut försiktigt brännaren under trefoten och ställ bägaren med saltvattnet på trefoten.
5. Koka saltvattnet så att vattnet avdunstar.

Säkerhet:
Skyddskläder används så som förklädde och glöm inte sätta upp håret.
Risk att bränna sig när man använder brännaren.

Resultat: Det gick att separera saltet från sanden genom att filtrera och avdunsta vattnet. Vi använde 50 ml sand- och saltblandning och 50 ml vatten till undersökningen.

 Båda bägarna innan undersökningen

















Här filtrerar vi sand- och saltblandningen för att få fram saltet i form av saltvatten. 

















Här kokar vi saltvattnet för att vattnet ska avdunsta så vi får fram saltet. 

















Här har vattnet avdunstat och saltet är kvar. 

















Här är båda bägarna efter undersökningen, ena bägare med sand och den andra med salt, separerade ifrån varandra. 

















Slutsats: Man separerar en blandning av sand och salt genom att först blanda ut sand- och saltblandningen med vatten sen så filtrerar man blandningen så att man får saltvatten som man sen kokar för att få vattnet att avdunsta så att bara saltet blir kvar. Jag tycker att laborationen blev väldigt bra och det finns inget som kan förbättras. För att utveckla undersökningen skulle man kunna destillera vattnet när det kokar, alltså att man fångar upp vattenångan och kyler ner den så man får ut vattnet också. 

Saker i vardagen då man separerar och filtrerar saker: 
1. Vattnet i kranen filtreras genom massa filter innan vi dricker det.
2. När man kokar tex makaroner och använder en sil för att sila bort vattnet. 


Ebba Kanon 















2 kommentarer: